easypagelogo

 Ja, wie zijn wij?

  Afbeelding / Picture

Ik ben Anja. Ik heb ruim 27 jaar in de gezondheidszorg gewerkt. Daarnaast heb ik een duikschool gehad.  Al meer dan 20 jaar voel ik me als een vis onderwater. Sinds 1998 vertoef ik steeds vaker op het water. Ik heb het zeilen bij familie van Hans leren kennen. Meegevaren van Den Bommel naar Zierikzee. Prachtig weer en ik was meteen vekocht! Ik zit nu 6 seizoenen op zee en het bevalt me uitstekend. Hobbies?

Als er water aan te pas komt is alles leuk! Overigens, Hans is een  leerling van mijn duikschool. Die doet het onderwater ook goed.

Hallo! Ik ben Hans. Ik blaas wat harder op het fluitje. Ik ben bijna 30 jaar de trotse baas van een jachtwerf geweest. Je kunt dus zeggen dat ik verstand van bootjes heb. Toen ik 10 jaar oud was bouwde ik al een zeiljacht van een sardientjes blikje.  Pas op 18 jarige leeftijd bouwde ik mijn eerste echte jacht. Een Piraatje.

Ik maakte van mijn hobby mijn werk. Gelukkig is de hobby gebleven. Vanwege mijn kinderen heb ik een jaar of 10 op een motorboot gevaren. Gaf meer ruimte en was erg leuk.

  Afbeelding / Picture

De zeildroom is altijd bij gebleven en met Anja ben ik opnieuw met het zeilen begonnen. Eerst over het rondje Atlantic gedroomd, uiteindelijk beslist om het bedrijf over te doen aan een opvolger en te gaan voor "het rondje om de wereld"!

Afbeelding / Picture

En ik? Ik ben Mazzel. Ik ben geboren 2 mei 2005. Ik was heel erg zielig toen Anja & Hans mij opgehaald hebben. Mijn vader was al verdwenen voordat ik geboren was, mijn broertje en zusjes waren al dood voordat ze twee weken oud waren, en mijn moeder is doodgereden toen ik 4 weken oud was. Ik ben afgegeven op een boerderij en opgevoed met verse koeienmelk totdat ik vijfeneenhalve week oud was. Vanaf dat moment woon ik aan boord van de Fiddlesticks.

Ik moest meteen mee naar de dokter, mijn buik zat vol wormen volgens Hans. Ik heb wat rotzooi moeten slikken zeg! Goed, ik heb nu geen buikpijn meer, hij zal wel gelijk gehad hebben. Ik? Ik heb Mazzel dat ik met hen mee mag varen!
  Afbeelding / Picture

Hiernaast een plaatje van Anja & Hans in de Rode Zee.

Nu zijn er allerlei vragen gesteld van wat je moet kunnen als je een dergelijke reis gaat maken. en wat je er voor nodig hebt.

Laten we met het laatste beginnen: Je hebt tijd nodig. Dat is het belangrijkste. Als je die tijd hebt is het ook wel praktisch om een goed schip te hebben. Dat kun je op de volgende pagina's lezen. Je moet natuurlijk kunnen zeilen en navigeren. Anja is bij ons de navigator. Veel exacter dan Hans en dat komt goed uit. Samen hebben we een cursus Astro navigatie bij het scheepvaart college in Rotterdam gedaan, navigeren op zon en sterren. Waarschijnlijk hebben we dat nooit nodig omdat we vanwege onze GPS toch wel weten waar we zitten.

Maar als alles echt fout gaat kunnen we toch nog wel uitvinden waar we zitten. We hebben een SSB zender aan boord. In Nederland moeten we daarvoor een licentie hebben. Hans heeft dus, al struikelend, ook Marcon A gehaald. Uiteraard hebben we onze vaarbewijzen, maar wie heeft die tegenwoordig niet?


Hans heeft zich altijd zorgen gemaakt over ongelukken welke aan boord kunnen ontstaan. Gewoon ziek worden kan natuurlijk ook. "Wat moet ik doen als Anja gewond raakt? Of ernstig ziek wordt"?

De oplossing werd ons geboden door het Havenziekenhuis in Rotterdam. We hebben daar allebei stage gelopen bij de chirurgen op de polikliniek, EHBO en de Operatie Kamers. Een week lang hebben we onze voeten onder het lijf uitgelopen om die mensen bij te houden.

Wat we er aan hebben? Hans valt zeker niet meer flauw van een bloedbad. Anja trouwens ook niet. We kunnen spuiten, snijden, naaien, verbinden, gipsen en ga zo maar door. We weten met infusen om te gaan, kunnen, samen met ons geneeskundig handboek voor de scheepvaart, redelijke diagnoses stellen EN we weten wat we NIET kunnen. Dat is natuurlijk nog steeds heel veel. Wat we zeker hebben is het zelfvertrouwen dat we wat kunnen DOEN als dat nodig mocht zijn. Dat geeft een heel prettig gevoel! Het vullen van de medische kit wordt ook door de chirurgen verzorgd.   Alles zit er in en ............. we weten nu ook wat we er mee kunnen doen.

  Afbeelding / Picture

Aan boord van de Fiddlesticks, ondergaand zonnetje. Golf van Biscaye. 2003.
Created with EasyPage


Created with EasyPage