easypagelogo

14 april 2006.

We verlaten het mooie Dominica om het te ruilen voor het nog mooiere Iles des Saintes. Althans dat is wat we dachten. Na een paar uurtjes varen we tussen de mooie eilanden door, en inderdaad het is ook mooi daar, maar om de een of andere reden valt het allemaal een beetje tegen. Nou ja, wat wil je als je net van Dominica af komt? Hier is het weer een waar Frans touristen paradijs.  Maar we blijven haast houden, we willen op tijd in Antigua zijn voor de Antigua Classic Yacht Regatta! Van de andere kant, een paar dagen Franse luxe opsnuiven na de armoede van Dominica is ook niet fout!

17 April 2006. 23.00 uur lokale tijd. In Nederland is het nu 5 uur in de ochtend.

We varen weer!

10 minuutjes geleden kwam de, nog bijna volle, maan op. Langzaam kwam hij boven de bergtoppen van het land omhoog. De hemel verbleekte een beetje, de sterren worden wat valer. Drie mijl voor ons vaart nog een bootje, we zien hem op de radar, hij is vergeten zijn verlichting aan te doen. Hans heeft een hekel aan dat soort mensen, Anja ook.

 

Het landschap onder de maan? Dat is Guadaloupe. Een klein stukje Frankrijk in de Caribische zee. Een beetje als de Cote d'Azur aan de middellandse zee, maar dan veel mooier natuurlijk, anders zouden de Fransen er niet van dromen om hier ooit zelf naar toe te varen! We komen van Iles des Saintes, ook al Frankrijk. Mooi, leuk, Europees en Euro's. Voor 25 Euro huur je voor een dag een scootertje. Kun je de eilanden mee afcrossen.

We zijn onderweg naar Antigua voor de classic races. Alle mooie oude boten op een rijtje.

 

Minimaal een Nederlands schip, de Schorpioen uit Hellevoetsluis. Bouwjaar 1974, overnaads blank gelakt hout.

Dagen zijn ze, Saskia en Wouter, bezig geweest om al het koper van de patrijspoortjes, luchthappers en kompas te poetsen!

Rene van de "Vagebond" wordt matroos aan boord van de "Long white cloud" een prachtig schip uit New Zealand.

 

Wij kijken en beginnen langzamerhand met het leegruimen van de achterkajuit. Over een paar weken zijn we op st. Maarten waar onze Margriet aan boord komt. Leuk!!

We hebben nu nog 43 mijl te gaan en we sukkelen met een vaartje van een knoop of 4 vooruit. Komen we mooi rond het middag uur aan.

Vanavond weer eens naar het Nederlandse netje op 8101 kHz SSB geluisterd. Ze zijn er nog allemaal, de Nederlanders die voor ons zijn overgestoken. de J&B, Schoonheyt, Catch 22. Ze maken zich al een beetje klaar voor de volgende oversteek, die naar Europa! Nog even met Anita van de "Kind of Blue" gesproken. Die komen ook naar Antigua! Hebben ze al niet meer gezien sinds de Cabo Verde, weer een hoop te kleppen dus!

We komen nu onder het eiland uit, de deining van de oceaan komt de hoek om. Niet veel hoor, vannacht niet meer dan 10 knopen wind hoor, zeg maar windkracht 3!

Met een vaartje van een knoop of 4, soms 5, deinen we langzaam richting Antigua. Rond een uur of acht in de morgen, Hans rolt net zijn kooi uit, worden we opgeroepen door de "Vagebond". "Waar zijn jullie?" vraagt Rene. "Vlak voor de ingang van English Harbour," antwoordt Anja. "Nou, wij liggen in Falmouth Bay, achterin de hoek, vlak bij het zandbankje. Hardstikke druk hier, maar er is nog plaats genoeg hoor!"

 We zetten koers naar de baai, maar blijken na een kwartiertje toch de verkeerde baai aan te lopen. We zijn dus op toch weg naar English Harbour!

Je ziet maar, even niet opletten........

 

We verleggen de koers een graad of vijftig naar het Westen en lopen de "goeie" baai binnen.

Grote baai met zeker vijfhonderd boten voor anker. Je moet hier opletten, de rode en de groene boeien liggen hier andersom dan in Europa, en dat blijft toch even wennen. Net alsdat bij het oversteken de auto's ook aan de andere kant van de weg rijden. We passeren de rode boei en gaan stuurboord uit. De dieptemeter loopt veel te snel terug, zitten we nog bijna op de zandbank! Vol gas remt Hans de boot en nog net niet raken we de harde zandbodem! Meestal maken we onze eigen foto's, maar het kaartje boven en de luchtfoto hebben we geleend uit de Doyle Cruising guide. Deze boekjes staan vol waardevolle informatie en zijn ook in Nederland te koop. Voor de "dromers" onder onze lezers, waarbij we graag aangeven dat wij ook nog "dromers" waren toen we dit boekje kochten!!

 

Eigenlijk zijn we doodmoe. Zo'n nachttocht als we nu gemaakt hebben is veel vermoeiender dan een dagtochtje. Je slaapt veel te weinig, zeker als het zo mooi is als vannacht. Uiteindelijk liggen we op een mooi plekje en laten we ons anker vallen. Helga fluit: "Kopje koffie?"

 

We varen met de dingy naar de kant en komen en vinden daar de top der schepen aan de kade's. Je kunt daar foto's blijven maken, wat mooi!!!!!!!!!!!!!!!!! Twee J-Class boten. De "Ranger" en de "Endeavour." De laatste voor ontstellend veel geld verbouwd bij Huisman in Nederland. Kun je uren naar kijken. Uiteindelijk meldt het schip zich af voor de wedstrijd en de bemanning vertrekt.  

 

    Het nieuws ruist over de steigers. "Er is beslag gelegd op de Endeavour door de Amerikaanse overheid en het schijnt dat de eigenaar vast zit!" Jammer, nu heeft de andere J-Class geen tegenstander meer!

Hoewel? De Nederlandse "Schorpioen" neemt het dapper op tegen de "Ranger". Rechts  op de foto, het Nederlandse vlaggetje.

Voor de goede orde, al deze foto's hebben wij gemaakt! We hebben een dagje met onze boot naast het wedstrijdveld meegevaren.

Links de Endeavour, rechts de Fiddlesticks, beiden in Antigua, Falmouth Bay.

 

Over foto's, hier nog een collage voor de liefhebbers. Links een boot uit Ierland. Romp bijna voor niks gekregen in 2000. Nu, na een ontstellende klus varen ze in 2006 mee!

 

 Stel met een paar kinderen aan boord op wereldreis. Rechts met drie kinderen de wereld rond, nog geen negen meter lang!

Eleonora! Voor ons de mooiste van de race. Links onder vol tuig, rechts een onderonsje van de bemanning, "Kunnen we niet nog meer zeilen zetten?"

Links nogmaals de Eleonora. De "boegman." Breed staat ie op de boegspriet, op uitkijk!  Rechts wordt onze Nederlandse "Schorpioen" opgelopen door een groter zusje.

 J-Class "Ranger", we hebben 24 koppen geteld. Zonder echte tegenstander is dit voor hen een toertochtje geworden.

Zonder woorden.

Links Anja die haar honderdzoveelste foto maakt.

Rechts "Avondrood" boven Nelsons Dockyard en Falmouth Bay.

Ja, en een van die bootjes in de bovenste baai zijn wij!

We zijn niet verder dan de baai en Nelsons Dockyard geweest. Het eiland doen we nog een andere keer? Hoe het is om in een veld wereld beroemde schepen te varen? "Kicken joh!"

We blijven nog een paar dagen hier hangen en dan?  Via Barbuda naar St. Maarten.

Verder lezen? Klik op "Antigua II" Links in de balk.Created with EasyPage